Att adoptera från oss

Om man vill adoptera från oss vill vi alltid att man kommer på våra besökstider (alla onsdagar & söndagar 17:00-19:00) för att träffa oss och katterna och för att båda parter ska få chans att ställa frågor. Katterna har väldigt olika behov och det är viktigt för oss att de får rätt hem. Skulle vi inte ha en katt som passar just nu kan det vara bra att hålla koll på sidan Katter för adoption. Det händer dock väldigt ofta att vi inte hinner lägga ut katterna på hemsidan innan de blir bokade, så det bästa är om du har möjlighet att kontinuerligt besöka oss. Det går också bra att beskriva för oss vad för katt du söker så kan vi meddela dig om vi får in någon katt som verkar passar dig.

För att adoptera katt från oss måste du ha fyllt 20 år. Om du är över 70 år ser vi gärna att katten är minst 5 år gammal. Det måste även finnas någon form av säkerhet för katterna utifall det händer ägaren något.

Alla som adopterar katt från oss skriver under ett kontrakt med regler. Skulle någon av punkterna på kontraktet brytas kan vi med omedelbar verkan ta katten tillbaka.

Priser

Adoptionskostnaden för samtliga katter är 2000 kr. Vid adoption av två katter är kostnaden 3 800 kr. För katter över 12 år är kostnaden 1000 kr. Vid köp av kattunge ingår kastrering när kattungen blivit cirka 6 månader gammal.

Vid flytten från oss är katterna

– Vaccinerade
– Chipmärkta
– Avmaskade
– Kastrerade (gäller vuxna katter)

Innan du väljer att adoptera en katt ska du tänka på…

– Att en katt kan leva i 20 år.
– Att veterinärkostnader kan vara väldigt dyra.
– Om du reser bort, finns det då någon som kan ta hand om din katt?
– Om du flyttar, kommer du då kunna ta med katten till din nya bostad?
– Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla katten?
– Har någon i släkten/vänskapskretsen anlag för pälsdjursallergi?

Kattkompis

Kattungar under 8 månader flyttar två och två eller till ett hem där det redan finns kattsällskap sen tidigare. Det är lätt hänt att en ensam kattunge inte lär sig att uppföra sig på ett naturligt kattsätt. Att leka, sova och umgås ihop är grundläggande för ett gott kattliv. Kattungar behöver också väldigt mycket stimulans och lek och tyvärr är det sällan människor har tillräckligt mycket tid över och är heller inte en lika rolig lekkamrat som en annan katt.

En del vuxna katter säljs också enbart på villkoret att de får en kompis. Det kan till exempel vara för att vi inte vill sära på två som är uppvuxna tillsammans eller för att vi märker att katten gillar kattsällskap och förmodligen skulle få tråkigt utan. Det kan också vara för att katten är lite skyggare för människor och därför behöver eller vill ha en annan katt som en trygg punkt. Om man inte redan har en katt får man i så fall köpa en till.

Försäkring

Veterinärkostnader är dyra och vi rekommenderar starkt att du försäkrar din katt. Idag finns det mängder med olika försäkringsbolag där du kan försäkra din katt. Några förslag är LassieAgriaFolksamModernaIfSvedeaIcaSvelandDina och ManyPets.

Registrering

Vid flytt från oss är katterna ID-märkta, men du behöver manuellt registrera katten i ditt namn. Från och med 1 januari 2023 ska din katt vara ID-märkt och registrerad i Jordbruksverkets ID-register. Du registrerar enklast via Jordbruksverkets e-tjänst. Det kostar 40 kronor per katt. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett för registrering. Det kommer då att kosta 100 kronor per katt.

Det finns även två till frivilliga register där du kan registrera din katt, SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och SKK (Svenska Kennelklubben).

Provvecka

Första tiden i nya hemmet

När vi kommit överens om att en katt verkar passar dig bokar vi in ett datum för hämtning. Om det finns möjlighet kan du lämna en filt eller ett klädesplagg från det blivande hemmet i kattens bur så att den får vänja sig vid er doft.

Under provveckan har du möjlighet att ångra dig om det uppstår något oväntat eller om det inte blev som du tänkt dig. Under denna tid är det fortfarande katthemmet som äger katten. Förhoppningen för båda parter bör såklart vara att katten ska få stanna föralltid!

Det är viktigt att inte ha för höga förväntningar eller ställa för höga krav på katten i början. Det är vanligt att katten kan hålla sig gömd i flera dagar även om den varit framåt och kelig på katthemmet. I början rör de sig ofta på nattetid. Det viktigaste är att katten kommer igång att äta/dricka/gå på lådan. Dessa saker bör placeras lättillgängligt för katten! OBS: Skålarna ska inte stå intill kattlådan.

Det är en fördel att låta katten vara i ett eget rum första dagarna där den lätt hittar allt den behöver. Det blir ofta alldeles för mycket intryck med en för stor yta på en gång vilket gör katten stressad i onödan. När ni kommer hem, ställ in katten i sin transportbur i rummet och låt den själv komma fram när den vill.

Låt katten först och främst få landa i den nya miljön. Sitt gärna och prata försiktigt med katten och kanske testa någon leksak för att fånga kattens intresse. Allt är nytt och läskigt i början och om katten väljer att dra sig undan ska den inte tvingas fram. Försök hålla ditt hem lugnt och tyst den första tiden. Undvik gärna dammsugare, tvättmaskin och andra högljudda maskiner.

Om det finns andra katter, introducera dem gradvis. Man kan till exempel lägga in en filt som har den andra kattens doft på sig. Sedan kan man låta dem nosa på varandra genom en liten glipa i dörröppningen innan de till sist får träffas. Första tiden är det bra om det finns möjlighet att hålla katterna åtskilda nattetid och när du inte är hemma.

För att inte orsaka konkurrens eller osämja mellan katterna är det också viktigt att alla har varsin mat/vattenskål och varsin kattlåda. Det är inte ovanligt att katter som inte känner varandra fräser och morrar i början, det brukar avta ju mer de lär känna varandra. Om slagsmål uppstår är det dock oftast inget gott tecken, då behöver de snabbt delas på och katten får komma tillbaka till oss.

Vi har under provveckan kontakt via sms/samtal/mail. Du får gärna skicka bilder och uppdateringar eller ställa frågor så försöker vi hjälpa till så gott vi kan! Det är viktigt att du är tillgänglig och kommunicerar med oss så att vi vet hur det går. Vi vill sedan ha besked från dig direkt vid provveckans slut om du vill behålla eller lämna tillbaka katten. Vi bokar då in en dag när du kommer tillbaka och lämnar tillbaka katten eller skriver på vårt adoptionsavtal samt betalar.

En vecka är väldigt kort tid och en skygg katt kommer inte att bli trygg och social på den tiden. Provveckan är mest för att se att katten äter, dricker, gör sina behov som den ska och att det överlag känns som att katten passar er.

Om man märker redan efter några dagar att katten verkar trivas och gör sig hemmastadd får man gärna höra av sig till oss så bokar vi in adoptionsavtalet tidigare vilket även innebär att vi kan använda kattens burplats för att hjälpa nästa katt i kön.

Inköpslista

Nödvändiga kattartiklar

Transportbur. Välj en bur i större storlek så att katten får så mycket utrymme som möjligt. Burar med dragkedja måste man vara extra noga med att hålla koll på eller helst låsa ihop dragkedjorna då det är väldigt lätt hänt att katten lyckas trycka ut huvudet, få upp dragkedjan och rymma.
– En kattlåda per katt plus en extra är den allmänna rekommendationen, så om du har en katt bör du ha 2 kattlådor (en stor kan också fungera bra), två katter 3 lådor och så vidare. Placera kattlådorna på lugna men lättåtkomliga platser. Det är viktigt att kattlådorna rensas dagligen. Byt ut all sand och diska kattlådorna med kattvänligt rengöringsmedel några gånger per år.
Kattströ och skopa. Det finns flera olika typer av strö varav klumpbildande sand är det som föredras av de flesta katter. Även katter har känsligt luktsinne och fördrar oparfymerad sand.
Mat och vattenskålar av porslin, glas eller rostfritt stål. Undvik skålar av plast då de samlar mycket bakterier. Katter vill äta och dricka ur stora skålar med låg kant så att deras morrhår inte slår i skålkanterna. De vill gärna ha flera olika platser att dricka vatten på.
Foder. Katter är strikta köttätare och deras naturliga föda är i första hand gnagare/fåglar så om man vill utfodra med torrfoder bör man välja en sort med så hög kötthalt som möjligt, gärna fritt från spannmål och andra tillsatser. Katter klarar sig utmärkt med endast blötmat av god kvalité, helst utan socker och tillverkat av endast animalier. Några exempel på bra foder är Mjau, Bozita, Monster Cat, Orijen Cat och Acana. Det finns också färskfoder som till exempel Mush Vaisto Cat eller Four Friends köttkorv.
– Flera klösmöjligheter till exempel klösträd, klösbräda eller klösmatta. Att klösa är en del av kattens naturliga beteende för att slipa klorna, sträcka på sig och stärka sitt revir. Många klösmöjligheter minskar såklart även risken för klös på oönskade ställen så som väggar och möbler.
Pälsvårdsredskap (borste och kam) särskilt i fällningstider (om katten tillåter sig att bli borstad).
– En liten klotång att klippa klorna med cirka en gång i månaden (om det är möjligt).
– Många roliga leksaker och gärna en lekstund med dig varje dag med till exempel kattspön eller laserpekare.

Att adoptera en skygg katt

Minska kattens stress

Att flytta till ett nytt hem innebär alltid en stress för katten. Katter gillar att ha rutiner och vanor och ogillar förändringar. Det underlättar att vara så väl förberedd som möjligt och att ha realistiska förväntningar på er första tid tillsammans. Att spendera mycket tid gömd den första tiden är helt normalt. Stressnivån är som högst de första dagarna och avtar mer och mer under de första veckorna eller månaderna, helt beroende på hur skygg katten är.

Katter är individer och det är omöjligt att ge en tidsram för hur länge katten kommer att vara skygg. I de allra flesta fall så blir katten nyfiken på dig och öppnar upp sig mer och mer med tiden. En katt kan såklart vara ett helt fantastiskt sällskap även om den inte vill bli kelad med. Det finns skygga katter som aldrig går med på att bli klappade men som har ett riktigt härligt liv tillsammans med sin ägare. Att adoptera en skygg katt är för den som vill öva på sitt tålamod och skapa ett speciellt band med sin katt. Det är något alldeles särskilt att få uppleva de första gångerna katten vågar stryka sig mot ditt ben eller vågar låta sig klappas. Ert band kommer att bli unikt och starkt.

Några tips innan kattens ankomst:
– Koppla in en Feliway (finns att köpa på apotek och djuraffärer). Feliway är feromonprodukter (doftavgivare och spray) som bidrar till att skapa en trygg och harmonisk tillvaro för katter.
– Ta bort blommor från fönster. Se till att fönster och dörrar alltid är stängda innan katten är helt tam och om katten är väldigt skygg kan det vara smart att innan hemkomst dra för gardiner så att inte katten tror att den kan hoppa igenom fönster och skadar sig.
– Ta bort mattor för att undvika att katten utför sina behov där istället för på lådan.
– Katten vill ha flera härliga gömställen där den kan få vara helt ifred. Har du flera katter ska alla katter ha möjlighet att ha sin egen matplats, sovplats och sitt eget lilla revir.

Det är extra viktigt för stressade katter att det är ordning och att det finns rutiner hemma, att de har koll på vilka saker som är vart. De vill gärna kunna förutse vad som ska hända, till exempel att du rensar lådan och ger mat samma tider varje dag. Om katten inte verkar röra sig på flera dagar, flytta kattlåda, vatten och mat närmre kattens gömställe. I början rör de sig oftast på natten när vi sover. Prata mjukt med katten och låt den bli van vid din röst. Om du får ögonkontakt med katten, blinka mjukt mot den. Det betyder att du är snäll på kattspråk. Undvik hastiga rörelser och höga ljud. Tänk på att kattens eventuella aggression inte beror på att den är arg utan att den är rädd. De kan ofta morra och fräsa men gör sällan utfall om de inte känner sig väldigt trängda.

Försök inte att tvinga katten till något utan låt umgänge ske på kattens villkor. Om tiden går och det inte sker så många framsteg kan man prova att utmana katten lite genom att till exempel sätta sig närmre eller sträcka fram en hand. Ett sätt att umgås och ha roligt med katten utan fysisk kontakt är att prova leka med ett kattspö eller en fjädervippa. Du kan även prova stryka katten med till exempel en pensel eller ha en handske på dig. Det kan ibland fungera att smygklappa katten när den äter. Låt det få ta tid.

Fler tips

Smått & Gott

– Placera inte mat eller vatten nära kattlådan. Placera inte heller mat och vatten alldeles intill varandra. För en katt är det inte naturligt att dricka och äta på samma ställe.
– Vissa katter gillar att dricka rinnande vatten och uppskattar kranar eller vattenfontäner.
– Katter gillar att jaga och kämpa för sin mat, det finns olika aktiveringsskålar/leksaker för roligare utfodring.
– Katter älskar att ha möjlighet att utforska på höjden, till exempel hyllor eller klösträd.
– Ge katten din fulla uppmärksamhet en stund varje dag för lek, kel, prat och att bonda.
– Ta bort eller säkra saker som kan vara farligt för katten, till exempel tvättmedel, värktabletter och rengöringsmedel. Även choklad är giftigt för katter och många växter som till exempel liljor, julstjärnor, hortensia, hyacinter, påskliljor och tulpaner. Kolla också så att katten inte tuggar på elkablar, eller säkra dessa redan innan för att vara på den säkra sidan (gäller främst kattungar). Stäng även alltid luckorna till ugn, kyl, tvättmaskin och dubbelkolla alltid innan du startar eller stänger då katter är mycket nyfikna varelser. Plastpåsar och garnnystan eller andra snören kan också vara farliga för katten om de tuggar i sig eller trasslar in sig. Om du tänder ljus eller en öppen eld, ha uppsikt eller ett skydd för elden.
– Kolla upp vilken som är din närmsta och bästa veterinär och lägg in kontaktuppgifterna i din telefon utifall en nödsituation skulle uppstå. Det finns även appar för att få snabb hjälp i telefonen som till exempel Firstvet eller Anicura.
– Om du har innekatt som inte får komma ut, installera gärna nätdörr, nätfönster och/eller näta/glasa in din balkong eller uteplats.
– Om du vill träna din katt att gå ut i sele, vänj katten gradvis. Första steget kan vara att sätta på katten selen och direkt ta av den igen. Nästa steg kan vara att låta katten få gå runt i selen inomhus en stund. Börja sedan med korta stunder utomhus så att det inte blir för överstimulerande och att katten blir skrämd, får panik och lyckas krångla sig ur selen.